Over Ons

Mijn zoon en ik zijn gepassioneerd geraakt door de Spaanse Timbrado. Wat ons zo aanspreekt in de Timbrado is  onbeperkte mogelijkheden die deze vogel in de zang kan brengen. Het is dan ook leuk om daar in de kweek een invloed op uit te oefenen. Dit moeten resulteren in vogels die een lied ten gehore brengen wat ons aangenaam in de oren klinkt en die helder en zuiver is. Om te beoordelen of we op de goede weg zitten doen we jaarlijks mee aan wedstrijden. Tijdens deze wedstrijden wordt de zang beoordeeld door ervaren keurmeesters die de siertoeren van de vogel beoordelen. Dit is voor ons belangrijk om te weten welke mogelijkheden de vogel in zich vanuit de genetica. Het is bekend dat een zangvogel zang kan kopieëren. Dit proberen we te voorkomen omdat de zang die je dan hoort niet via de genitica kan doorgegeven worden.

Hoe het ooit begon.......

Als kind ben ik geboren in een gezin met zes kinderen. Ik heb 2 broers en 3 zussen. Ik ben tweede in het gezin. Mijn vader was een dieren liefhebber. Ik kan me als kind dan ook de tijd niet herinneren dat er geen huisdieren aanwezig waren. Altijd was er wel een hond. Deze passie is overgegaan op mijn jongste broer.Ook hadden we soort van een houten schuur waar we zowel kippen als duiven in gehouden hebben. Konijnen waren ook lange tijd in onze tuin te vinden. Ik herinner met dat ik elke lege kast of wat dan ook zelf als kind ombouwde tot konijnen hokken. We fokten dan konijnen zowel mijn vader als ik de we met Kerstmis dan ook verkochten. Slachten deden we zelf evenals met kippen. Toen was dat nog toegestaan. Ik herinner me ook nog dat we tegen de schutting van de buren  een voliere hadden. Roodkuif kardinalen etc. vonden daar hun thuis. Ook hadden we atijd wel een merel in een kooi aan de muur hangen vanwege de zang, of een vink. In de huiskamer een kanarie of een Japanse nachtegaal.Terug naar de voliere buiten. Er kwam een moment dat ik als kind grasparkieten had en ook jonge vogeltjes kweekte. Vanaf het moment dat ik op mezelf ging wonen i.v.m. werk en studie was er altijd wel een vogel in mijn woonruimte aanwezig. Dit konden verschillede soorten zijn maar meestal toch wel kanaries. Na mijn trouwen en het bezitten van een eigen woning met tuin kwamen de konijnen en later de vogels ook weer in beeld. Het begon met een eenvoudige kooi die ik via marktplaats kocht en welke al spoedig vergroot werd door er een andere aan vast te koppelen. Hierin zaten gewone kanaries. Daarnaast hadden we ook een kippenren die later tot voliere omgebouwd werd en waarin we diversen soorten wildzang hadden. Via internet ontdekte ik de Spaanse Timbrado en kocht wat vogeltjes in Delft. Deze gingen in de kooi bij de andere kanaries. Ook ontdekte ik op internet dat er een club was van kwekers die samen hun krachten bundelen om de Spaanse Timbrado en alles daarom heen met elkaar te delen en deze vogel te promoten. Voor het lage lidmaadschap kon ik niet achterblijven om ook lid te worden. Dit was in 2007. Ik leerde erg veel van de bijeenkomsten aan kennis maar ook in het maken van keuzes. Uiteindelijk resulteerde dit in het verkopen van mijn andere vogels en werd de focus gericht op de Timbrado's. Na de eerste wedstrijden waar ook mijn zoon kwam kijken, was ook zijn interesse gewekt. Samen beleven nu erg veel plezier aan onze hobby.
Sinds 4 januari 2019 mogen wij (mijn zoon en ik) ook nu de vogels op wedstrijden keuren nadat we met mooie resultaten ons keurmeesterexamen behaald hebben.

Sinds we keurmeester zijn vinden wij het belangrijk om beide zangdiciplines te kweken en kweken we naar de original (classico) nu ook folreado (discontinue vogels).