Voeding

Tegenwoordig heeft  voeding in onze maatschappij grote aandacht. Zoveel groenten per dag en mag je nu wel meerdere eieren per week etc. Door onderzoeken veranderen de inzichten. Wat voorheen wel kon kan niet meer of omgekeerd. Zo is het belangrijk dat we de voeding t.a.v. vanonze vogels ook kritische blijven beoordelen. In het verleden hebben we ook diverse zaadmengelingen geprobeerd van diverse leveranciers. Ieder leverancier vindt zijn of haar zaadmengeling uiteraard de beste. Wij lieten ons ook nog eens leiden door de prijsstelling. Het wordt pas echt serieus wanneer je merkt dat er bij je vogels iets niet goed gaat. Zo liepen we in 2012 in het kweekseizoen tegen het gegeven aan dat veel eieren onbevrucht waren de jonge vogels vroegtijdig in het nest stierven. Je gaat dan in gesprek met andere kwekers die ook jaren ervaring in het kweken van vogels hebben.

Wat is dan een club als de Spanish Timbrado Society een geweldig fenomeen. Door in gesprek te gaan met andere kwekers en je kwetsbaar op te durven stellen blijkt dat er altijd wel wat te leren valt. We kwamen er o.a. dat de zaadmengeling die we op dat moment gebruikt voor de prijsstelling doorde leverancier aardig uitgekleed was en daardoor toch wel arm van samenstelling was geworden. We zijn het zaad dat nog hadden staan gaan verrijkken door o.a.onkruidzaden toe te voegen. Vervolgens zijn we met hulp wat zaden mengelingen gaan bekijken. Vervolgens zijn we overgestapt opeen andere leverancier en het kweekseizoen daarop hadden we het dubbele aantal jonge vogels t.a.v. daarvoor. Was dus de moeite waard.

Momenteel gebruiken we twee verschillende zaadmengelingen gedurende het jaar.  Ze zijn van Versele Laga. Verrijkte zadenmengelingen uit de Premium serie. In de kweek periode gebruiken we de zaadmengeling superkweek.Wanneer u geinteresserd bent in de specifieke samenstelling dan adviseer ik u de website van Versele Laga te bezoeken.(www.versele-laga.com)

Onze vogels zijn er gek op en pluizen elk zaadje uit. I.v.m. leveringsproblemen van onze leverancier hebben we even een eigen samenstelling moeten maken van diverse zaden. Ze lieten hier diverse zaden van liggen.

In de rust en ruiperiode hebben we gekozen van pro feathers ook van Versele Laga.(exacte samenstelling vindt je weer op hun website). De keus hiervoor is de samenstelling die een goed verenkleed bevorderd en de afwezigheid van hennep. Daar de meeste zadenmengelingenhennep bevatten is deze niet op de wedstrijden te gebruiken. Vogels spelen dan met hun hennep en het is een hard zaad waardoor het erg lang duurtvoordat ze het stuk hebben. Om in aanloop naar de wedstrijden niet te hoeven wisselen in voer hebben we dus gekozen voor een samenstelling zonder hennepzaad.