Voeding

Tegenwoordig heeft  voeding in onze maatschappij grote aandacht. Zoveel groenten per dag en mag je nu wel meerdere eieren per week etc. Door onderzoeken veranderen de inzichten. Wat voorheen wel kon kan niet meer of omgekeerd. Zo is het belangrijk dat we de voeding t.a.v. van onze vogels ook kritisch blijven beoordelen. In het verleden hebben we ook diverse zaadmengelingen geprobeerd van diverse leveranciers. Ieder leverancier vindt zijn of haar zaadmengeling uiteraard de beste. Wij lieten ons ook nog eens leiden door de prijsstelling. Het wordt pas echt serieus wanneer je merkt dat er bij je vogels iets niet goed gaat. Zo liepen we in 2012 in het kweekseizoen tegen het gegeven aan dat veel eieren onbevrucht waren de jonge vogels vroegtijdig in het nest stierven. Je gaat dan in gesprek met andere kwekers die ook jaren ervaring in het kweken van vogels hebben.

Wat is dan een club als de Spanish Timbrado Society een geweldig fenomeen. Door in gesprek te gaan met andere kwekers en je kwetsbaar op te durven stellen blijkt dat er altijd wel wat te leren valt. We kwamen er o.a. dat de zaadmengeling die we op dat moment gebruikt voor de prijsstelling doorde leverancier aardig uitgekleed was en daardoor toch wel arm van samenstelling was geworden. We zijn het zaad dat nog hadden staan gaan verrijkken door o.a.onkruidzaden toe te voegen. Vervolgens zijn we met hulp wat zaden mengelingen gaan bekijken. Vervolgens zijn we overgestapt opeen andere leverancier en het kweekseizoen daarop hadden we het dubbele aantal jonge vogels t.a.v. daarvoor. Was dus de moeite waard.

Momenteel gebruiken we twee verschillende zaadmengelingen gedurende het jaar.  Ze zijn van Versele Laga. Verrijkte zadenmengelingen uit de Premium serie. In de kweek periode gebruiken we de zaadmengeling superkweek.Wanneer u geinteresserd bent in de specifieke samenstelling dan adviseer ik u de website van Versele Laga te bezoeken.(www.versele-laga.com)

Onze vogels zijn er gek op en pluizen elk zaadje uit. I.v.m. leveringsproblemen van onze leverancier hebben we even een eigen samenstelling moeten maken van diverse zaden. Ze lieten hier diverse zaden van liggen.

In de rust en ruiperiode hebben we gekozen van pro feathers ook van Versele Laga.(exacte samenstelling vindt je weer op hun website). De keus hiervoor is de samenstelling die een goed verenkleed bevorderd en de afwezigheid van hennep. Daar de meeste zadenmengelingenhennep bevatten is deze niet op de wedstrijden te gebruiken. Vogels spelen dan met hun hennep en het is een hard zaad waardoor het erg lang duurtvoordat ze het stuk hebben. Om in aanloop naar de wedstrijden niet te hoeven wisselen in voer hebben we dus gekozen voor een samenstelling zonder hennepzaad.
Dat ontwikkelingen niet tegen te zijn is ook bij ons geval. Omdat Versele Laga zijn produktenlijn heeft aangepast zijn we moeten gaan wijzigen naar ander voer.
Nu gebruiken we Deli Nature 80 zonder raapzaad. Op 20 kg voegen we 5 kg wilde zaden toe. Vervolgens voegen we op elke kilo van deze samenstelling nog eens 250 gram Nutrubrid C15 of in de kweekperiode C19 toe. Reden hiervoor dat de Nutribird een pellet is van samenstelling van volledige voeding. Wanneer de vogels selectief zijn in de zaden krijgen ze via de pellet toch de benodigde bestandelen binnen.

 
Speciale aandacht krijgt ons eivoer ofwel krachtvoer wanneer we in de kweekperiode zitten met jonge vogels.
Allereerst malen we verse broccoli die uiteraard goed gewassen is, deze mengen we met een gemalen wortel en een appel.

Deze vriezen we vervolgens in. Daarnaast nemen we een kilo eivoer dit kan van bijna elk merk zijn maar wij werken vaak met Casper eivoer omdat de vogels dat goed eten. Hierdoor heen mengen we Grog dit is een voedingssuplement tegen coccodiose en atoxoplasmose. Secundair komen daar vaak virale of schimmel- infecties bij zoals circovirus (Zwarte Punt) en megabacterieën. Met toevoeging van de Grog hopen we dat te voorkomen. Daarnaast voegen we hier ook Breedermix aan toe. De Breeder-Mix samenstellilng bevat alle voedingsstoffen  als eiwitten, aminozuren, nucleotïden, koolhydraten, vetten, vetzuren, mineralen, sporenelementen en vitamen in de juiste verhoudingen, specifiek aangepast aan de behoefte van kweekvogel. Momenteel werken we met broccoli  roosje uit de vriezer. Deze stomen we met een wortel en pureren deze. Het stoomvocht gebruiken we om Perle Morbide in te weken die we vervolgens aan Broccoli en wortel puree toevoegen. We vriezen dit in blokjes is. We gebruiken nog steeds zelfde eivoer maar voegen daar kruiden poeders aan toe. Orgegano, rozebottel, appel, brandnetel poeder en plantaardige eiwitten. We maken met deze toevoegingen 2 kilo droog eivoor aan welke we dan met de broccolli samenstelling vanuit de vriezer dagelijks naar behoefte aanmaken. 

 

De belangrijke mineralen en sporenelementen, calcium, fosfor, magnesium, koper, kobalt, mangaan zijn in voldoende mate in de BreederMix aanwezig. Een goed opneembare calciumverbinding en een juiste calcium/fosfor verhouding spelen een belangrijke rol ter voorkoming van legnood en een optimale groei van het beendergestel bij uw jonge vogels. 
Bovendien zijn de voor vogels alle belangrijke vitaminen (zoals vitamine A, vitamine E, vitamine B3, B5, B6 en vitamine PP) extra toegevoegd. De BreederMix samenstelling garandeert een optimale gezondheid en een goede vruchtbaarheid.
Op het moment dat we jonge vogels hebben ontdooien we een portie van de broccoli zoals bovenomschreven en voegen hier ons droge eivoer aan toe.Vervolgens lossen we wat honing op in water wat we gebruiken om het eivoer rul te maken. Tot dit jaar kregen ze dit in een apart bakje. Echter er waren in het verleden weleens poppen die het eivoer dan lieten staan. Ik meng nu door het eivoer een percentage zaadmengeling en doe nog apart eivoer in een apart bakje, Dit wordt dagelijks ververst. De eerste tijd wordt het aparte eivoer nog niet door alle vogels genomen maar hoe groter de jongen hoe meer ze dit er ook bij pakken. De jongen doen het er goed op en dat is het doel. Voor dit moment bevalt dit goed als samenstelling.